2011. április 15.

Mindennapi

Vannak fellángolásaim a sütést-főzést illetően. 
Volt, hogy rákattantam a pizzasütésre, ugyanígy volt, amikor mindenféle különleges muffint próbáltam elővarázsolni, legutóbb pedig a bonbon gyártásban merültem el ... szerencsére sikeresen :)
Egyetlen, sokáig tartó - és hosszan sikertelen - mániám a kenyérfélék sütése volt. Egy karácsonyra kapott könyv indított el az úton, de sajnos nem sikerült olyat receptet találnom benne, ami kész állapotban hasonlított volna az eredeti fotóra, az elképzelt ízekről és állagról nem is beszélve.... Pedig ugyanúgy utánaolvastam, mint minden korábbi lelkesedésemkor, vettem megfelelő formát, ezerféle lisztet, mamitól kölcsönkértem a kelesztőtálat, de a siker mindig elmaradt :(

Aztán kb. egy éve, eljegyzésünkre kaptunk egy kenyérsütő gépet. Ismét kezdetét vette a próbálkozások, receptkeresések sora, ezúttal már kicsit több sikerrel :)

De az igazit, mármint az igazi és - szerintem tökéletes - receptet pár héttel ezelőtt kísérleteztem ki. Azóta ő a mindennapi kenyerünk :) 

Mivel a múltheti futáson szóba került, és mivel ma reggel épp frissen várt - ezúttal férjem jóvoltából - az asztalon, gondoltam gyorsan megosztom a receptet, mielőtt belevetem magam az egész napos tanulásba ;) 

Három magos, majdnem teljes kiőrlésű kenyér :)

Hozzávalók (75 dkg-os kenyérhez):

260 ml langyos víz
2 tk. só
fél tk. kakukkfű
napraforgó-, szezám-, és lenmag
10 dkg tejföl
20 dkg búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5-2 ek. sikér
1 cs. szárított élesztő
Kimérjük egy tálba a liszteket. Az eredeti recept fehér lisztet irt, én folyamatosan növeltem az arányt a teljes kiőrlésű javára :) Lehet tovább növelni, vagy csak teljes kiőrlésűt használni, nekem ez vált be a legjobban. A lisztekhez öntjük még a sikért, majd jó elkeverjük őket.
A sütőformába öntjük a hozzávalókat a fenti sorrenden úgy, hogy a lisztes keveréket szitálva adjuk hozzá a vizes-magos-sós egyveleghez.

Az én gépem leírása szerint a magokat az első kavarás után, sípszóval jelzett időpontban kellene beönteni, én viszont azt tapasztaltam, hogy akkor bezavarok a folyamatba, és nem lesz olyan jó az eredmény. Így aztán rögtön az elején szórom be a magokat, mennyiségre kb 8-10 dkgot, de persze ez ízléstől függ.

Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű liszt van túlsúlyban, a normál programot szoktam használni. 
Igaz a recept géphez van, de ha időm engedi meg fogok próbálkozni a hagyományos eljárással is ;)

PS: Jó sütögetést, Vera ;) Várom a beszámolót!

4 megjegyzés:

Vera írta...

:) remélem hétvégén tudunk tenni egy próbát!

Hány perces a program? Hányszor dagaszt? Milyen hosszan keleszt?

Mi általában egy elég hosszú, több mint 3 órás programon szoktunk sütni (2 dagasztással). Amivel csak annyi a baj, hogy ennyi időt nem tudunk általában végigvárni felnyitogatás nélkül (:)), és lehet, hogy emiatt nem lesz az igazi a kenyér...

Judyt írta...

A nagyobb kenyér 3, a kisebb kb 2,5 órás program. Kétszer dagaszt, aztán süt. NE nyisd fel :))) Mi általában berakjuk este fekvés előtt, igy reggelre szép lassan ki is hűl, és fogyasztható. Nem célszerű akkor nekiállni, amikor már majd' éhenhal az ember :)

Moc írta...

Nagyon várom majd a hagyományos sütés eredményét, mert - spec. gép híján - én a sütőnkben szeretném majd a kenyérsütést kipróbálni... (irigylem a türelmedet, amivel fejlesztgetsz! ;) )Jó tanulást kívánok!

Vera írta...

Most jutottam a recept kipróbálásához (jobb később mint soha!) :D
Sajnos a mi sütőnkben nem működik, túlkelt a tészta, gyanítom ennek köze van a több mint 3 órás programhoz... úgyhogy majd nekiállok kísérletezni a sikér-élesztő arányokkal.