2012. február 16.

Citrom, málna és barack, avagy gyümölcsös macaronok

Gondoltam jöjjön egy újabb macaronos bejegyzés, hátha meghozza a kedvet a játékhoz a képek látványa ;)

Persze nem most volt időm ilyennel szórakozni, csak még nem számoltam be a legutóbbi adagról, ami egy családi szülinapozásra készült. A már jól bevált variációkon kívül ezúttal gyümölcsöket próbáltam a habcsókok közé csempészni, hogy ne csak csokoládés verziók kerüljenek a vendégek elé (a két favorit ugyanis a narancsos-csokis, a tonkababos csokis ).

Még elég élénken élt bennem a párizsi macaronok íze, melyek közül legjobban a citromos és a málnás ízlett, nem volt tehát kérdés, hogy e két ízvilágot próbálom megcsinálni. Be kell vallanom, hogy ezúttal jócskán volt problémám a készítéskor :( Egyrészt az első adagot sikerült kicsit odaégetnem, aminek köszönhetően füstös-kesernyés szagú darabokat szedhettem kis a sütőből... Másrészt hosszan bénáztam a málnakrémmel is :( Ráadásul a habcsókok is elég bénára sikerültek, ugyanis a habzsákom feje eltört, ezért zacskókkal próbáltam a tésztát megfelelő módon a tepsibe nyomni...sikertelenül :((( Ennek köszönhetően elég érdekes talpak nőttek a sülés alatt.... Viszont örülhetek, mert szerintem a nyáriakhoz képest sokkal gyümölcsösebb és valódibb ízű macaronok születtek és végre van indokom, hogy egy új és normális habzsák szettet szerezzek be ;)

A citromossal nem volt nehéz dolgom, hiszen számtalan helyen olvasható a "lemon crud" receptje, amit én a következő módon készítettem el. Egy nagyobb citrom héját belereszeltem 5 dkg kristálycukorba, majd hozzáadtam két tojás sárgáját. Mindezt géppel habosra kevertem, majd a keverékhez facsartam a citrom levét és vízgőz fölött sűrítettem a krémet. Végül belekevertem 10 dkg vajat, és egy éjszakára hűtőbe tettem. Fincsi fanyar íze lett, most is összefut a nyál a számban, ha rá gondolok ;)A málnás viszont - ahogy arra fent már utaltam - sokkal több problémát okozott. Először a málnaszemeket átpasszíroztam (gondoltam ne legyenek benne magok), de úgy túl folyós lett... Tettem hozzá egy kis zselatint, úgy viszont nagyon zselatinízűvé vált... Újabb adag málna olvadt ki, amit villával pürésítettem, majd apránként adtam hozzá mascarponét, hogy krémesebb állagú és egy kis porcukrot, hogy édesebb legyen. Még így is nagyon folyós volt: szétcsúszott rajta a két habcsók :) Beraktam a krémet a hűtőbe, hátha a dermedés segít... Nagyon türelmetlen voltam és bő fél óra múlva ismét megpróbálkoztam a töltéssel. Mondanom sem kell, akkor sem volt még jó az állag... Mivel szokás szerint már éjfélt ütött az óra, nem volt mit tenni, az így elkészült krémet betöltöttem a macaronokba és óvatosan, hogy ne csússzanak szét, beraktam őket a hűtőbe. Másnapra elérték a megfelelő állapotot :) Tanulság: a málnás-mascarponés krémet is hamarabb kell elkészíteni és visszahűteni ;)


A fentieken kívül még egy adag túrós-barackos macaron is készült, amihez túrót kevertem ki pár csepp citromlével, porcukorral és baracklekvárral, a nyáron készült spiráltorta töltelékéhez hasonlóan. Attinál ez, nálam a málnás volt a favorit, de persze a többi macaron is elfogyott a tányérról...
 

Ha pedig valaki szeretné az ízeket tesztelni, akkor jelentkezzen a játékra és terjessze a blogot, hogy mihamarabb sorsolhassak ;)

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem mindegyik ízlett. Még az általad megégettnek csúfolt is.
Nem is tudnék választani közülük.