2012. március 13.

Próbafőztem

Nagy kedvencem Stahl Judit. Emlékeim szerint egyik első szakácskönyvem az övé volt, és szinte mindegyik megvan, magazinjának a kezdetektől előfizetője vagyok... A blogon is látható, hogy számos receptjét kipróbáltam már, ezért is volt hatalmas öröm számomra, amikor a tanulási láz közepén jött egy levél, amiben megkérdezték, vállalnék-e próbafőzést a tavaszi különszámba. Nem volt kérdés: rögtön igent mondtam :) 

Az újság ma jelent meg, így végre itt is beszámolhatok a korábban már emlegetett titkos sikerről ;)

A próbafőzés abban áll, hogy az átküldött recepteket el kell készítenem, majd véleményt írni róluk (úgyhogy a félreértések elkerülése végett: nem az én receptjeim és nem általam készített képek vannak az újságban, de talán egyszer annak is eljön az ideje ;)) Így aztán tanulás közben kikapcsolódásként a recepteket tanulmányoztam, bemutatkozó szöveget szerkesztgettem, fotót keresgéltem magamról (a változatosság kedvéért ismét az egyik oto által készített képre esett a választás :) Ezúton is köszi!!). 

Amikor kicsit több szabadságot engedélyeztem magamnak, elugrottam boltba, hogy beszerezzem a hozzávalókat. Szerencsére szinte mindent egy helyen meg tudtam venni, így a következő napok tanulási szünetei a próbafőzéssel teltek. Három receptet kellett elkészítenem. Első olvasatra mindegyik szimpi volt, bár megvallom őszintén, ha rajtam múlik esélyesen mindegyiken átsiklottam volna :) Ezért is volt jó a lehetőség: olyat főztem, sütöttem, amit egyébként nem tettem volna! El is döntöttem, hogy az elkövetkező hónapokban gondolkodás nélkül fogok recepteket kiválasztani a szakácskönyvekből, magazinokból :)

És akkor pár mondat arról, miket is készítettem el....

Elsőként - önmagamat nem megtagadva - az édességet, egy körtés püspökkenyeret. Pontosabban egy körtés tortát, mivel kenyérformám nem volt. Akkor még... Azóta beszereztem egyet, mert annyira ízlett a süti, hogy nem hagyott nyugodni, kenyérformában is el akartam készíteni :) A körtékre pedig teljesen rákattantam... Atti nevetett sokat, mert két reggel is arra ébredt, hogy a konyhában felállított átmeneti pulton körtéket fotózgatok :D

  Az egyik hétvégén került sor a kapros-tejfölös tengeri hal elkészítésére. Ez a recept az egynek jó kategóriába sorakozott be nálam. Nem volt benne semmi különleges, de ha nincs idő extrákra, akkor nagyon jó választás. Ráadásul hal, úgyhogy az 'egy hét egy hal' fogadalmamban is segítségemre volt ;) Köretként bébirépát kellett csinálnom hozzá.

A legszimpibb recept az édes-savanyú csirke volt. Különleges. Egyszerű. Finom. Egyetlen hátránya, hogy előre gondolkodást igényel, mivel egy napig kell pácolni a husit, aztán sütés előtt kb 1-2 órával ki kell venni hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. De ezektől eltekintve összesen nem foglalkoztam vele 15-20 percnél többet, aztán csak vártam, hogy süljön, és közben köretként pirított tésztát készítettem. A husinak isteni illata, édes-savanyú-csípős íze volt. Nagyon közhelyesen hangzik, de komolyan összefut a nyál a számban, ha visszagondolok rá :)

A recepteket sajnos nem oszthatom meg, de az újságban - aztán gondolom hamarosan a honlapon -  mindhármat megtaláljátok :)

5 megjegyzés:

Edina írta...

Nekem is összefutott a nyál a számban, pedig csak olvasok ezekről a fini ételekről. Ezek után megveszem a magazint :)

Kriszta írta...

Egész jó kis különszám a Stahl-tól, nekem tetszik. Nagyon jó kis élménybeszámolót írtál.

Adél (Afraa) írta...

Szia!

Megvan a Blogkóstoló 2. fordulójának a sorrendje. Neked a következő blog jutott >> http://makacskakonyhaja.blogspot.com.es/

Jó játékot!

Adél (Afraa) írta...

A határidő ápr.18.

Moc írta...

Gyönyörű fotók!
És látszik, hogy finom ételek.

Biztosan azért van, mert nem eszem húst, de nekem főleg a körtés kép tetszik...(amikkel pedig- akkor még- nem is csináltál semmit.)