2012. május 23.

Torta... kalocsaira hímezve :)

Hétvégén szülinapi bulira voltunk hivatalosak, amire én szállítottam a tortát ;) Mivel az ünnepelt indiai barátnőnk volt, arra gondoltunk, hogy valami magyaros tortával lepjük meg, így döntöttünk viszonylag gyorsan a kalocsai motívumok mellett.

El is kezdtem mintákat keresgélni, és így bukkantam M@rti tortájára, ami szinte teljes mása volt a képzeletemben megjelent verziónak :) Ráadásul jó tippet adott a keresgélés kapcsán is, mivel az általa említett Kalocsai virágok c. könyv anyának is megvan, de magamtól eszembe sem jutott volna, hiszen legalább tíz éve annak, hogy utoljára láttam :) Időközben Kricky is előrukkolt egy hasonló tortával, úgyhogy két frontról érdeklődtem a tapasztalatokról és kaptam is sok-sok segítséget, amit ezúton is köszönök nekik ;)

Szintén jár a köszönet Csokipari Csengének is, hiszen a torta belseje az ő receptje alapján készült. Életemben nem ettem még ilyen fincsi piskótát és ilyen könnyű krémet :) Komolyan! Be is zsebeltem sok-sok dicsérő szót érte, hiszen mindenki meglepődött, amikor a több szintes, csokis piskótás, krémes szeletbe harapott és vette tudomásul, hogy ez bizony nem az a tömény, vajas krémes, nyögve nyelős valami, amire gondolt a látvány alapján. Kicsit egyszerűsíteni próbáltam a dolgomat, így nagyobb méretű - 24 cmes - formában sütöttem felezve a tésztát, és a korongokat csak félbe vágtam, tehát mindössze 4 lap és 3 krémes réteg lett az eredmény. Mivel az unidec alá nem mertem tejszínes krémet rakni (azt olvastam nem szabad), egy kisebb adag krém meg is maradt (pár napig, hiszen szépen rájártunk ;)). A málnát eperre cseréltem, azokat vékony szeletekre vágtam, hogy ne emeljék nagyon a tortát. 

Az alap elkészítése elég sok időbe telt, de ezt az extra alaposságomnak tudom be. Maga a recept egyébként nem bonyolult, szerintem kis gyakorlottsággal és átgondoltsággal max 2-2,5 óra alatt kivitelezhető minden pihentetési, hűlési fázissal együtt. Nekem ennél többre volt szükségem, mert minden mondatot kb 3szor olvastam át, nehogy elrontsak valamit és sokáig agyaltam azon is mennyi zselatinlapot és hogyan használjak a zselatinpor helyett (végül 5 lapot előkészítve vízzel elkeverve adtam a krémhez).

Azt gondoltam, hogy a festés lesz hosszabb folyamat, ezért fel is keltem korán, hogy tutira időben végezzek. A mintát már előző este kiválasztottam, igyekeztem olyat találni, ami akár félkészen is mutatós, mert a buli kezdetére értelemszerűen kész kellett lennem. De szerencsére kényelmesen volt idő a teljes motívum kivitelezésére, sőt, még arra is, hogy betűtípust keresgéljek, feliratot rajzoljak a tortára. 

Egy kisebb fondant volt a palettám ;)
Nagyon élveztem a festegetést, tiszta terápiás gyakorlat volt a háttérben szóló zenével. Bárcsak többször lenne időm hasonló programra (vagy akár hímzésre, amihez most megjött a kedvem :))! A festékekkel eleinte meggyűlt a bajom, de Kricky technikáját alkalmazva sikerült áthidalnom az unidecról eltűnő festék problematikát. Egyik másik szín ugyanis az alkoholba mártott ecset ellenére (amit M@rti javasolt) nem akart a felületen maradni :S Ezeket kevés fehér wilton porfestékkel kevertem el, ami a színt nem befolyásolta, viszont egy jobb állagot eredményezett. A továbbra is makacskodó színeket pedig két körben festettem, így a félig ottmaradó réteg jó alapot adott a következő adagnak.

A kalocsai minta elkészült
Ezúttal kartont is vettem a torta alá, és sikerült szállítódobozt is szerezni, úgyhogy nagyon profi hatást keltve toppantunk be a szülinapozásra. Egyetlen szépséghiba ismét a gyűrött felület volt, ami újfent abból adódott, hogy fóliával nyújtottam a fondantot (muszáj volt, mert enélkül apró szöszök kerültek nyújtáskor a felületre :S Kedves tapasztaltak, ezt hogy lehet kiküszöbölni? :( ). Ezt leszámítva - kivételesen - elégedett voltam a munkámmal :) Remélem még lesz lehetőségem hasonló kreatívkodásra!

A végeredmény - egészben...
..és szeletelve - sajnos nem készült előnyösebb fotó :(

14 megjegyzés:

Kati írta...

Csodaszép ez a torta:) Nagyon ügyes vagy:) Biztos örvendett az indiai barátnőtök:)

M@rti írta...

Nagyon szép lett, és látod, mindenre van megoldás!
Esetleg egy kis darab masszával simogasd át a felületet, amin/amivel dolgozol, és az összeszedi a szöszöket.
Örülök, hogy kedvet kaptál! Várjuk a többi munkádat! :-)

Kricky írta...

A tortád egyszerűen csodálatos!!! én soha nem nyújtottam még fólia között az unidecet. Ha keményítőt használsz, akkor sem lesz szöszös. ha mégis ragaszkodsz ehhez a technikához, javaslom, hogy burkolás előtt, mikor már kinyújtottad a megfelelő méretűre az unidecet, simítsd át erősebben egy tortasimítóval a felületet fólia nélkül.
Ha ragadna, akkor egy picike keményítővel segíthetsz rajta.
Csodás lett a torta! tényleg gratulálok!

Judyt írta...

Köszönöm :)A dicséretet és a tippeket is! Próbáltam volna keményítővel, de ebben az akadályozott, hogy elfelejtettem venni :D Időszűke miatt maradt ez a verzió, de legközelebb tesztelem azt a technikát is!

Moc írta...

Gyönyörű torta!(Olyan szép, hogy én biztosan belé se mertem volna szelni)

Adél (Afraa) írta...

Fantasztikus! Gyönyörű, le a kalappal!

Erika írta...

Ez már profizmus!:-)

Tubarozadesign írta...

Ez szuperül sikerült!Imádom a kalocsait. Nekem a színek tetszenek a legjobban nagyon jól eltaláltad!!!

tejszínhab írta...

Nagyon szép és igazán egyedi ajándék lett! Máskor is benézek hozzád :) Ha van kedved, te is nézz át az én blogomra ;)

mclahlan írta...

Szia Judit!

Nagyon szép lett a torta, én is ilyen stílusút szeretnék készíteni, annyira ügyes vagy!!!
Jól látom, hogy Wilton géllel festetted meg a mintát? Hogyhogy nem pergett le?
Köszi a segítséget!

Judyt írta...

Moc: az ünnepelt sem nagyon merte, vágott egy pici szeletet a fehér részből és nem akarta folytatni :)

Erika: azért profizmusnak még nem mondanám, de köszönöm!

mclahlan:vodkába mártottam az ecsetet, de többet segített, hogy fehér wiltonporral kevertem ki. Az adott neki egy olyan állagot, amivel jobban lehetett dolgozni. Érdekes,mert minden szín másképp viselkedett. A zöld például jobban leszaladt, úgyhogy azzal át kellett mennem újra a mintán (akkor már jobban megragadt). Én egy kisebb darab kinyújtott fondantot használtam palettának, szórtam egy pici port, majd alig alkoholos ecsettel kikevertem a jó színt.

Pilchard írta...

Szia. A mintát mivel másolod rá?

Hudi írta...

Az előttem szóló kérdése foglalkoztat engem is! :)
várjuk a választ!

Judyt írta...

Kedves Pilchard és Hudi, a könyv előttem volt én meg festettem a tortára a mintát. Nem másoltam fel előre a tortára ;)

DE! Az Amerika kapitányos tortát úgy csináltam,hogy kinyomtattam és tűvel nagyjából átszúrkáltam, ezáltal olyan lett mint a gyerekkönyvek pontösszekötős feladatai ;)