2013. november 24.

Megint körte, megint kakaóbab ;)

Ezt a párosítást múltkor egy kuglófnál próbáltam ki és már akkor érlelődött a gondolat, hogy valahogy dzsemben is tesztelni fogom. Megtörtént :) 

Nyáron dzsemfőző lázban égve egy hasonló receptet készítettem el meggyel, ami nagy kedvencemmé vált és ami sajnos gyorsan el is fogyott... És hol van még a meggyszezon... :) Addig viszont valamelyest kárpótol majd ez az verzió. Bár kevesebb cukrot adtam hozzá, számítva arra, hogy a körte édesebb, mint a meggy volt, még mindig kicsit édes lett az én ízlésemnek, úgyhogy legközelebb tovább csökkentem a mennyiséget és tegyen úgy az is, aki hozzám hasonlóan kevésbé édesszájú ;)


Hozzávalók:

4-5 db körte (600 gramm tisztítva)
20 g kakaóbab durvára darálva
200 g cukor
50 g nádcukor
10 g (fél csomag) 2:1 Dzsemfix
1 dl víz

Elkészítése:

A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk apró darabokra. 
Szórjuk rá a cukrokat és a Dzsemfixet, majd keverjük hozzá a kakaóbab töretet is.
Hagyjuk állni, keverjük meg párszor, hogy a cukor feloldódjon.

Készítsük elő az üvegeket, ez a mennyiség kb 3x2,5 dles üveg dzsemhez elegendő. 

A vizet öntsük a gyümölcsös keverékhez, majd magas lángon hevítsük forráspontig, majd takarék lángra visszakapcsolva főzzük kb 8-10 percig. Ezalatt közepes sűrűségű dzsem lesz belőle, aki folyósabban szereti, rövidebb ideig főzze. A kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük a dzsemet, kupakot teszünk rá, majd konyharuhával, törölközővel bélelt edénybe tesszük (5-10 percig fejre állítva) és ott hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: